Strona główna forum Słucham muzyki klasycznej Internet, media i inne źródła

Miejsce do wymiany opinii na temat źródeł informacji o muzyce klasycznej: stron internetowych, stacji radiowych, kanałów telewizyjnych, książek, czasopism, artykułów, itp.

Re: Klasyka w telewizji.

Postprzez Arturo » poniedziałek, 24/08/15, 17:24

Do nadmiaru to mają jeszcze daleko. :lollol: Rzeczywiście jest Youtube, ale ostatnio pewne względy techniczne nie pozwalaja mi z niego korzystać. ;)
https://www.facebook.com/chopinnieszablonowy
Arturo
Koneser
Koneser

Rok urodzenia: 1988

Postprzez Arturo » poniedziałek, 31/08/15, 15:04

Jednak nadmiar niedługo będzie bo przecież zbliża się konkurs chopinowski czyli 130 godzin transmisji. Trudno znaleźć tyle czasu żeby słuchać wszystkiego.
Arturo
Koneser
Koneser

Postprzez Arturo » sobota, 8/10/16, 18:47

NIe wiem czy wiecie, ale od dzisiaj do 23 października będzie transmitowany cały 15. Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego na TVP Kultura :skrzypce: :)
Arturo
Koneser
Koneser

Postprzez clavia » poniedziałek, 10/10/16, 20:24

Arturo napisał(a):NIe wiem czy wiecie, ale od dzisiaj do 23 października będzie transmitowany cały 15. Międzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego na TVP Kultura :skrzypce: :)

Fajnie, lecz ja nie będę oglądać, gdyż telewizor u mnie w mieszkaniu nie ma dobrej jakości dźwięku. Jest przy nim wieża, ale głośniki nie są ustawione w trójkąt ze słuchaczem.
"Nie ma nic wstrętniejszego niż muzyka bez ukrytego znaczenia." - F.F. Chopin
https://soundcloud.com/clavia-1
clavia
Znawca
Znawca

Rok urodzenia: 1989

Postprzez Urlicht » sobota, 29/07/17, 21:16

Zmęczony telewizją ponownie satelitę uzbroiłem w diseq'a:
1/ Hotbird - 13,0 E (tu rzadko coś jest),
2/ Astra 1 - 19,2 E (Niemcy czasami coś dadzą),
3/ Astra 2 - 28,2 E (Anglicy już dawno zabrali Classic FM TV oraz Performance i zostało jedynie radio),
4/ Sirius - 4,9 E.

4/ Sirius - 4,9 E. Tu ogromna niespodzianka. Ukraina ma świetną telewizję i to w kanałach niekodowanych!!! Tematyka najróżniejsza. Wśród kanałów jest m.in. RTi. Od godziny 20 - ej naszego czasu, przez godzinę można tam słuchać (i oglądać) muzyki klasycznej. Program wygląda tak, jak kiedyś było to w Classic Fm TV oraz jak w MEZZO, bodajże Sequencess. Od 19 -ej jest natomiast czas na jazz, zaś od 21 - ej na dobry rock. Dopiero propozycje poznaję, ale ogólnie jestem zachwycony.

Na wszystkich czterech satelitach jest oczywiście klasyka w przekazie radiowym, co w epoce przedinternetowej było rewelacją.
Urlicht
Znawca
Znawca

Postprzez TomasZuc » poniedziałek, 26/11/18, 21:43

4K Festival polecam. Bardzo dobrej jakości dźwięk i obraz, dużo opery i koncertów symfonicznych (ale dla fanów jest też techno). Ograniczenie takie, że dostępne tylko w Orange (na światłowodzie) i w nc+.
TomasZuc
Adept
Adept

Rok urodzenia: 1975

Postprzez jurekt49 » wtorek, 27/11/18, 17:38

TomasZuc napisał(a):4K Festival polecam. Bardzo dobrej jakości dźwięk i obraz, dużo opery i koncertów symfonicznych (ale dla fanów jest też techno). Ograniczenie takie, że dostępne tylko w Orange (na światłowodzie) i w nc+.

Poproszę o namiary tego kanału w nc+, jakoś nie mogę go znaleźć. Czy w dekoderach bez 4k można go też oglądać?
jurekt49
Słuchacz
Słuchacz

Rok urodzenia: 1959

Postprzez TomasZuc » wtorek, 27/11/18, 19:29

jurekt49 napisał(a):
TomasZuc napisał(a):4K Festival polecam. Bardzo dobrej jakości dźwięk i obraz, dużo opery i koncertów symfonicznych (ale dla fanów jest też techno). Ograniczenie takie, że dostępne tylko w Orange (na światłowodzie) i w nc+.

Poproszę o namiary tego kanału w nc+, jakoś nie mogę go znaleźć. Czy w dekoderach bez 4k można go też oglądać?

Niestety, bez dekodera 4K ten kanał jest niedostępny :(
TomasZuc
Adept
Adept

Rok urodzenia: 1975

Poprzednia strona

Powrót do Internet, media i inne źródła