Lubicie Marthę Argerich?
Słynną argentyńską pianistkę,będącą częstym gościem Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina.
Wikipedia napisał(a):Pogorelić zdobył pierwsze nagrody na międzynarodowym konkursie pianistycznym Casagrande w Terni (Włochy) w 1978 roku i Konkursie w Montrealu w 1980 roku. Jednak największy rozgłos zyskał za sprawą nagrody, której nie udało mu się zdobyć. W 1980 roku wystąpił na X Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym im. Fryderyka Chopina w Warszawie i odpadł w III etapie. Jurorka konkursu, argentyńska pianistka Martha Argerich uznała go za pianistycznego geniusza i na znak protestu zrezygnowała z udziału w jury. Otrzymał na tym konkursie "nagrody pocieszenia" od prywatnych fundatorów i nagrano w Polsce płytę z jego wykonaniami muzyki Chopina.
Zgadzam się. Też poznałam dzięki Preludiom. Bardzo ładnie wykonuje Chopina.Tezeusz napisał(a):Trudno nie lubić tej pani. Chyba nie dałbym rady zliczyć jej nagrań, które są w moim posiadaniu. Pamiętam jednak, że po raz pierwszy zetknąłem się z jej grą podczas poznawania preludiów Chopina. Już od wtedy bardzo ją lubiłem.
No a poza tym, była całkiem ładna za młodu.
która w pogodziła się z upływem czasu
schubertpączek napisał(a): Co ona może wiedzieć o cierpieniu egzystencjalnym które dotyka w starym wieku?
Magnus napisał(a):Interpretacje tego pana są genialneJednak jest w nich coś takiego, że kocha się je, bądź nienawidzi. Jakieś takie binarne są
![]()
Polecam Ivo Pogorelich - Chopin Op. 28 nr 24