Strona główna forum Słucham muzyki klasycznej Internet, media i inne źródła

Miejsce do wymiany opinii na temat źródeł informacji o muzyce klasycznej: stron internetowych, stacji radiowych, kanałów telewizyjnych, książek, czasopism, artykułów, itp.

Kolekcja La Scala - jakie opinie

Postprzez Leifeng » czwartek, 30/07/20, 06:44

Dzień dobry wszystkim Forumowiczom! :)

Chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was miał do czynienia z budżetową serią Kolekcja La Scala Najsławniejsze opery świata? Co o niej sądzicie? Niedawno zakupiłem kilka płyt z tej serii i niestety jakość obrazu i dźwięku jest moim zdaniem średnia. Ponadto kilku tytułów nie da się odtworzyć - próbowałem obejrzeć Nieszpory sycylijskie i Trubadura i w pewnym momencie podczas oglądania (sprawdzone na kilku odtwarzaczach) płyty zacinają się w miejscu, tak jakby zostały fabrycznie źle wytłoczone (pod światło widać na nich coś w rodzaju skazy). Z innymi tytułami (Tosca, Czarodziejski Flet, Rigoletto) nie miałem takiego problemu. Zaznaczę, że wszystkie płyty płyty kupione nowe w folii, nie używane. Trubadura nawet wymieniłem na nowego i na drugiej płycie jest dokładnie ten sam problem z zacięciem się nośnika.
Czy ktoś miał podobne problemy?
Leifeng

Rok urodzenia: 1988

Re: Kolekcja La Scala - jakie opinie

Postprzez Prem » czwartek, 13/08/20, 12:44

Mam kilkanaście płyt z tej serii. Powinna się nazywać nie tyle "Najsławniejsze opery świata", co "Opery, które akurat możemy wydać" - niektóre pozycje z tej serii w ogóle nie są ani sławne, ani wybitne. Ale mniejsza o to.
Raz miałem problem z odtworzeniem operetki z tej seii, nie pamiętam już jakiej. Ale jak mi przysłali drugi egzemplarz, to odtwarzał się normalnie. Innych problemów nie miałem. Teraz już chyba za późno na reklamacje.
Seria bardzo nierówna. Obok pozycji znakomitych (Wesele Figara, Aida) są - delikatnie mówiąc - kontrowersyjne. Ale co by o niej nie powiedzieć, lepsza taka seria niż żadna. Niejednemu przybliżyła temat, mnie też chociażby o tyle, że gdyby nie ta seria, nie zrozumiałbym tak dobrze treści. Mogliby się bardziej postarać, ale i tak chwała im.
Prem
Miłośnik
Miłośnik

Rok urodzenia: 1965

Powrót do Internet, media i inne źródła