Na program Sibelius 5 demo trafiłem przypadkowo, kupując kolejny numer periodyku z dziedziny komputerowej. Był na płycie. Napisałem na nim nuty utworów granych przeze mnie na flecie altowym, a następnie w prosty sposób 'przetransponowałem' (zrobił to program) każdy utwór, tak, by to samo grać na saksofonie altowym. Każdy z utworów wydrukowałem: 1/ najpierw do postaci PDF, a następnie 2/ przy użyciu drukarki laserowej na papier. Całość zbindowałem uzyskując jednolity zbiór utworów. To jedna z wielu możliwości jakie dała wersja demo.
Pewien ulubiony utwór w wersji na fortepian wpisałem ręcznie (no cóż, pisanie nut wymaga cierpliwości), a następnie transponowałem go, by wysłuchać go w wersji na harfę, grupę sitar, klawesyn. W przypadku organów musiałem suwakiem spowolnić tempo.
Po zakupieniu licencji home (albo droższej professional) można pracę przerwać, zapisując ją w pamięci programu, a całość poprzez funkcję recording nagrać na dysk twardy. Nie wiem w jakim formacie jest zapisywany dźwięk.
Nie studiowałem kompozycji, jestem zupełnym laikiem, więc nic dziwnego, że 'utwór' jaki skomponowałem w pełni zasługiwał na miano muzyki eksperymentalnej.
Ktoś z Was, mający talent i odpowiednią wiedzę, mógłby stworzyć potężną partyturę.
Jest tam też baza chwytów gitarowych.
Program zawiera wiele narzędzi, których większości pewnie nie poznałem.
Ale po co dalej się rozpisywać? Program w wersji 30 - dniowej można pobrać z Internetu. Do wyszukiwarki Google trzeba najpierw wpisać hasło Sibelius 7.
Życzę powodzenia w tworzeniu własnej muzyki klasycznej.