Strona główna forum Słucham muzyki klasycznej Dyskusja ogólna

Wszystko co interesuje słuchaczy muzyki klasycznej; tematy, które nie pasują do innych działów

Gdzie śpiewać, jak?

Postprzez mikkugo » środa, 7/12/22, 20:59

Dobry wieczór,
Lubię śpiewać, czy to kolędy, czy jakieś pieśni z kościoła które znam. Ogólnie rzecz biorąc prysznicowy ze mnie śpiewak raczej, niekoniecznie Orfeusz, ale też nie dziwo bo nikt u mnie nigdy nie śpiewał, a jak już przyszło zaśpiewać to bardzo okazjonalnie, jakby to był jakiś powód do wstydu. Zachwycają mnie bardzo chorały gregoriańskie, od niedawna co prawda, ale mocno mnie to wciągnęło. Jestem z niewierzącej rodziny, "nowoczesnej" bardzo, w której się do kościoła nie chodziło, a jedyna muzyka mi znana to ta z głośnika. Cały świat liturgii jest mi raczej obcy, msza to taka dziwna magia, nie wiem nawet kiedy wstawać i kiedy klękać, a co dopiero wychodzić tu ze śpiewaniem chorałów.
Powiedzcie mi proszę, wy ludzie klasycznego nurtu, co ja mogę zrobić. Marzę, żeby sobie pośpiewać z ludźmi których bym znał choć trochę, a nie tak, że jak na mszy parę pieśni na krzyż odśpiewane z obcymi, i jeszcze nic z tego nie rozumiem (bo jak już powiedziałem świat kościoła raczej mi obcy niestety). Jak to jest z chórami? Trzeba być jakimś muzycznie uzdolnionym do nich, umieć czytać nuty itp. czy wystarczy po prostu się zgłosić, że się chce śpiewać?
Ja mam już 17 lat, a czuję się jak dziecko we mgle, nikt mi nigdy nie pokazał jak to wygląda, raczej mi wmawiano, że to, rozrywka dla starych babć te śpiewy, i tak bym myślał, gdyby nie to, że posłyszałem je niegdyś na żywo i serce mi zmiękło tak, że nie sposób zapomnieć.
mikkugo

Rok urodzenia: 2005

Re: Gdzie śpiewać, jak?

Postprzez Magnus » środa, 7/12/22, 22:30

Siemanko,

Poszukaj akademickich chórów :) Chłopaków zawsze brakuje :D

Kiedyś mając właśnie 17 lat śpiewałem z chórem politechniki requiem Brahmsa i nie było problemów :)

Umiejętności nie musisz mieć żadnych, wystarczą chęci i samozaparcie. Powodzenia!
"Dałeś mnie najkrótsze życie
I najmocniejsze uczucie. -"
Magnus
Meloman
Meloman

Rok urodzenia: 1995

Postprzez mikkugo » czwartek, 8/12/22, 17:58

Dzięki
mikkugo

Rok urodzenia: 2005

Postprzez Prem » czwartek, 9/02/23, 15:48

Z tym że nie trzeba umiejętności, to przesada. Nie każdy może śpiewać. Ale skoro autor wątku sobie śpiewa przy różnych okazjach, to on chyba może. Tak czy inaczej, po prostu trzeba pójść do jakiegoś chóru i spróbować. Jeśli nie mieszkasz w pipidówie, to nie powinno być z tym problemów.
Prem
Miłośnik
Miłośnik

Rok urodzenia: 1965

Powrót do Dyskusja ogólna