nex napisał(a):Widzę, że na liście nie ma pozostałych koncertów Czajowskiego - takie to słabe? Znam tylko ten pierwszy (na ktory oddałem głos), ale przymierzam się do kupienia jakiegoś budzetowego wydania z pozostałymi koncertami. Warto?
nex, postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo sam wybrałem listę koncertów do ankiety

Otóż pozostałe koncerty Czajkowskiego nie znalazły się na liście z powodu ograniczonej liczby opcji w ankiecie, lista nie mogła się ciągnąć przez kilka stron

, z czegoś trzeba było zrezygnować... Najbardziej znany jest z pewnością ten pierwszy, opus 23, stał się on zresztą powszechnie rozpoznawany głównie dzięki charakterystycznemu początkowi (często parodiowanemu).
Sam bardzo cenię koncert nr 2, op. 44, choć w mojej subiektywnej opinii nie należy on do utworów łatwych. Tutaj z czystym sumieniem mogę polecić współczesne (2009) genialne nagranie Stephena Hough z Minnesota Orchestra, wydane przez Hyperion
[LINK]. Chociaż widzę, że ceny tej pozycji ostatnio poszły zaskakująco w górę i nie zmieści się to w segmencie budżetowym niestety.