W Rosji np. pierwszą symfonię skomponował skomponował Nikołaj Rimski-Korsakow, w 1884 roku.
A u nas, jak to było? Który Polak jako pierwszy skomponował symfonię?

Noskowski? I Symfonia A-dur 1874-75?
Madame Glissando napisał(a):W Rosji np. pierwszą symfonię skomponował skomponował Nikołaj Rimski-Korsakow, w 1884 roku.
kamski napisał(a):Chyba wcześniej? I symfonia Czajkowskiego jest datowana na 1866.
Chronologicznie też jest pierwsza: na trj stronie Wikipedii napisali, że powstała w latach 1861-65, premiera miała miejsce w grudniu 1865, kompozytor wniósł poprawki w 1884 i pewnie dlatego zacytowałaś tę datę.Madame Glissando napisał(a):No to w takim razie kolejna nauczka dla mnie, żeby ślepo nie wierzyć "takiej jednej książce".
I Symfonia e-moll Rimskego - Korsakowa jest po prostu bardzo rosyjska w wyrazie, po prostu czysto rosyjska, bez żadnych elementów niemieckiej symfoniki, i to dlatego nazwano ją "pierwszą rosyjską symfonią". To przenośnia.![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Symphony_No._1_%28Rimsky-Korsakov%29#.22First_Russian_Symphony.22
kamski napisał(a):Chronologicznie też jest pierwsza: na trj stronie Wikipedii napisali, że powstała w latach 1861-65, premiera miała miejsce w grudniu 1865, kompozytor wniósł poprawki w 1884 i pewnie dlatego zacytowałaś tę datę.
Wygląda na to, że Rimski-Korsakow był symfonicznym pionieriem w Rosji.
Arturo napisał(a):Chyba ciezko bedzie odpowiedziec na to pytanie. Moze ktos z panow wymienionych tutaj? http://pl.wikipedia.org/wiki/Symfonia#Opis
schubertpączek napisał(a): poza tym nie było nas na mapach jakoś wtedy.
Ril napisał(a):Pisałem pracę magisterską o 2 nieznanych symfoniach Engla. Są późniejsze niż ta Szczurowskiego, ale raczej nie były współcześnie wykonywane, więc może któregoś dnia wrzucę je na You Tube'a (tzn. zapis dźwięku odtwarzanego w edytorze nutowym) i podam link w tym wątku. Jestem prawdopodobnie jedyną żyjącą osobą, która je słyszała i nie chcę, żeby o nich zapomniano, kiedy mnie zabraknie.
Ril napisał(a):Twórcą najstarszego polskiego utworu symfonicznego o ustalonym autorstwie, Symfonii i Parthii ex E (1750) figurującej w rejestrze bursy jezuickiej przy kościele Wszystkich Świętych w Krakowie, jest Jacek Szczurowski (1718–1773). [A. Nowak-Romanowicz, Klasycyzm 1750–1830, w: Historia muzyki polskiej, red. S. Sutkowski, t. 4, Warszawa 1995, s. 51. Wcześniejsze źródła przyjmują, że symfonie Szczurowskiego powstawały jeszcze przed rokiem 1740. Por. Z. Jachimecki, Muzyka polska w rozwoju historycznym od czasów najdawniejszych do doby obecnej, t. 1, cz. 2, Kraków 1951, s. 21.]
Pisałem pracę magisterską o 2 nieznanych symfoniach Engla. Są późniejsze niż ta Szczurowskiego, ale raczej nie były współcześnie wykonywane, więc może któregoś dnia wrzucę je na You Tube'a (tzn. zapis dźwięku odtwarzanego w edytorze nutowym) i podam link w tym wątku. Jestem prawdopodobnie jedyną żyjącą osobą, która je słyszała i nie chcę, żeby o nich zapomniano, kiedy mnie zabraknie.