Strona główna forum Muzyka klasyczna Kompozytorzy

Dyskusje o kompozytorach muzyki klasycznej, od Vivaldiego i Bacha przez Mozarta i Beethovena aż po Lutosławskiego i Góreckiego

Muzio Clementi

Postprzez Arturo » sobota, 24/09/22, 14:42

A co sądzicie o takim mniej znanym kompozytorze jak Muzio Clementi? Wzorował się na nim Beethoven, cenił go Chopin, Mozart też wykorzystał jeden temat w uwerturze do Czarodziejskiego fletu.
https://www.facebook.com/chopinnieszablonowy
Arturo
Koneser
Koneser

Rok urodzenia: 1988

Re: Muzio Clementi

Postprzez Arturo » niedziela, 25/09/22, 10:48

Chiarodiluna napisał(a):
Arturo napisał(a):A co sądzicie o takim mniej znanym kompozytorze jak Muzio Clementi? Wzorował się na nim Beethoven, cenił go Chopin,

Nawet mnie nie dziwi to zainteresowanie ze strony Beethovena, bo ten kompozytor chyba napisał niewyobrażalnie wielką ilość sonat fortepianowych. Ale nie jestem erudytą i ich jednak nie słuchałem, bo nie znalazłem nigdy dostatecznej zachęty. Może po prostu masz gotowe 1-2 przykłady w tym temacie. Może nawet jakąś z tych sonat, bo jestem świeżo po wszystkich Beethovena i mogę dokonać dla siebie sprawnej porównawczej analizy krytycznej.

To może na początek to:
Sonata in F Sharp Minor Op.25 n.5

i to
Symphony No.1 in C-major, WoO 32

inna sonata zdaje się na instrumencie historycznym ;)
Piano Sonata in F minor, op. 13 no. 6
https://www.facebook.com/chopinnieszablonowy
Arturo
Koneser
Koneser

Re: Muzio Clementi

Postprzez schubertpączek » czwartek, 20/10/22, 05:18

Znam to co podałeś i inne od dawna. Clementi był Włochem i jego muzyka to podobnie jak Scarlattiego - włoski temperament wychodzący poza horyzont narodowości. Nie chcieli być Włochami, ale byli nimi. Uważam że Clementi tworzył muzykę typowo teatralną, a Beethoven który go podziwiał pisząc swoją wynosił na salony. Clementi znajdował diamenty i dawał je innym, by je szlifowali. Nie przeszkadało mu to.
schubertpączek
Znawca
Znawca

Powrót do Kompozytorzy